stoppen met roken blog
stoppen met roken_topminded
In de maand van het stoppen met roken, Stoptober, mag een AFT-ervaring op dit vlak natuurlijk niet ontbreken.
Een oudere dame van 69 jaar was via een advertentie in de krant bij mij terecht gekomen. Ze had het gehad. Al meerdere malen had ze het geprobeerd, maar ze wilde nu wel eens echt stoppen met roken.
De eerste sessie begin ik meestal met het doel waarvoor mensen bij mij komen. Regelmatig blijkt dit op dat moment te hoog gegrepen, maar maakt het mooi duidelijk waar de knelpunten zitten. Ondertussen kan je al wel de eerste wortels eruit trekken. Zo ook bij deze vrouw.
We begonnen met:
“Ik stop vandaag met roken en daardoor voel ik mij ontspannen en besteed ik mijn tijd nuttig.”
De negatieve gedachtes die haar tegenhielden waren:
– Ik voel mij alleen en verlaten.
– Help! Vandaag al? Kan ik dat wel? Ben ik er nu al klaar voor?
– Niet vandaag toch? Ik voel mijzelf belachelijk.
Ondanks dat ze qua haalbaarheid van een 3 op een 9 uitkwam, bleek bij het opstellen van het actieplan al dat er toch nog meer onder zat. Het weggooien van het pakje sigaretten leverde namelijk allerlei ja maren op. Ze wilde het even laten bezinken, maar na twee weken kwam ze terug en besloot ze ervoor te gaan en dit keer nu eens echt door te pakken. Ze had namelijk tijdens de eerste sessie wel gemerkt dat er veel los kwam en dat Aroma Freedom Technique haar er op een zachte maar snelle manier doorheen hielp. Daarom boekte ze een kortingspakket van 5 sessies. Bij haar had het roken heel duidelijk met eigen waarde en veiligheid te maken. De basis lag in het feit dat ze op 11-jarige leeftijd haar moeder verloren had. Daardoor had ze angst voor het geluk opgebouwd en zichzelf met het roken een manier aangeleerd om er niet over na te hoeven denken. Het was een manier om de leegte te vullen.  Lees morgen verder in deel 2 of het haar daadwerkelijk gelukt is om te stoppen met roken.
Ondanks dat ze qua haalbaarheid van een 3 op een 9 uitkwam, bleek bij het opstellen van het actieplan al dat er toch nog meer onder zat. Het weggooien van het pakje sigaretten leverde namelijk allerlei ja maren op. Ze wilde het even laten bezinken, maar na twee weken kwam ze terug en besloot ze ervoor te gaan en dit keer nu eens echt door te pakken.
Ze had namelijk tijdens de eerste sessie wel gemerkt dat er veel los kwam en dat Aroma Freedom Technique haar er op een zachte maar snelle manier doorheen hielp. Daarom boekte ze een kortingspakket van 5 sessies.
Bij haar had het roken heel duidelijk met eigen waarde en veiligheid te maken. De basis lag in het feit dat ze op 11-jarige leeftijd haar moeder verloren had. Daardoor had ze angst voor het geluk opgebouwd en zichzelf met het roken een manier aangeleerd om er niet over na te hoeven denken. Het was een manier om de leegte te vullen.

Lees morgen verder in deel 2 of het haar daadwerkelijk gelukt is om te stoppen met roken.